perjantai 17. tammikuuta 2014

Runon takana: Me tervehdimme teitä

Joulu ja uusivuosi vietetty. Kirjoittamisessa tuli Barcelonan reissun vuoksi taukoa useampi päivä - mutta en kokenut asiaa kauhean vakavana. Yleensäkin runonkirjoittamisen takana, prosessin takana on monta vaihetta, ennenkuin runo tulee näkyväksi paperille. Joskus voi mennä useampi ajatus ennen kuin yksi säe on paperilla.

Seuraava kokoelma on ollut "kasassa" vuoden 2013 syksystä lähtien. Kunnes hämärä syntyi monien tuskallisten kirjoitushetkien lomassa. Tämä uusi kokoelma, joka kantaa tällä hetkellä työnimeä #3#.
Tylsä nimi, mutta selkeä. Uusi kokoelma on edeltäjäänsä hieman tarinallisempi, proosallisempi ja ehkä vähän ahdistavampi. Siinä on paljon enemmän mustaa ja ironista huumoria, ainakin omasta mielestäni.

Olen ajatellut valottaa erään tekstin, aika tuoreen tapauksen, kulkua paperille. Runo ei ole vielä valmis, mutta sen runko alkaa olla selkeässä vaiheessa. Runo on nimeltään "Me tervehdimme teitä".

En tiedä mistä ajatus runon nimeen tuli, koska nimestä se lähti, niinkuin aika moni runo viime aikoina. Kehitin teemaa, jonka taustana on millaisena oliona me edustamme muuta avaruutta - näin suureellisesti sanottuna. Eli minkälaisia hassuja tapoja meillä toisinaan on. Ryhdyin miettimään, mikä lause kuvastaisi ensimmäistä tapaamista kahden ihmisen välillä - ja keksin - me tervehdimme toisiamme. Toisiamme kääntyi nopeasti teitä. Alkulähtökohta on herrasmiesmäinen, Teitä, koska, näin meille on opetettu. Aloin nopeasti miettiä millaisia tapoja meillä on tervehtiä ja mitä ehkä hieman oudompia tapoja meillä on tervehtiä, mitkä asiat siihen tervehtimiseen johtavat ja miksi saatamme tervehtiä joskus niin rujosti.

Lause "Me tervehdimme teitä" kuulosti jotenkin hienolta. Ajattelin, että se kuulostaa myös jollain tasolla englannilta, jotain vierasperäistä siinä on. Ja sitten tajusin "We salute you"!. Niinhän se on. Tekstiin tulisi sitä kautta hierarkinen ja vähän pömpöösi sävy. Kunnioitamme, mutta emme toisaalta kunnioita, siitä lähdetään.

Nyt teksti on kaksisivuinen, viikon kirjoittamisen jälkeen. Ja tässä säepari jonka haluan paljastaa teille:

" Me tervehdimme teitä
meteorologin keskenkasvuisella kädellä
joka vierittää pasaatituulia ympäri välimeren kansojen korvia."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti