perjantai 24. toukokuuta 2013

Festivaalitunnelmia

Huomenna jälleen Maailma kylässä festivaaleilla. Esiintyminen siellä on ollut aina mukavaa monessa mielessä. Ensinnäkin festivaalien tunnelma on varsin leppoisa ja vastaanottavainen. Toisekseen, esiintyminen siellä on mielenkiintoista koska festivaaleilla liikkuu paljon ihmisiä jotka eivät normaalisti runouteen törmää, näin uskallan sanailla.

Maailma kylässä festivaaleilla pääsee myös tutustumaan paljon kaikkeen muuhunkin kuin runouteen. Musiikkiin, politiikkaan, kulttuureihin ja ruokakulttuureihin näin ihan niinkuin pelkistäen. Runojen valitseminen on ollut tämän viikon aikana mielenkiintoista siihen nähden, millaisesta festivaalista on kyse. On kyse kovinkin monenkirjavasta festivaalista joka mielestäni hakee joka kerta omia uomiaan. Se eroaa rock-festivaaleista paljolti lähestyttävyydeltään - enkä tässä nyt tarkoita, että rock-festivaalit olisivat huonosti lähestyttäviä, tai edes vaikeasti. Lähestyttävyys nousee jo siitä, että kyseessä on kaupunkifestivaali jonne on myös lapsiperheiden helppo lähteä, sieltä on myös helppo lähteä pois. Suurin syy on varmaan festivaalin hinnassa - ilmainen sisäänpääsy.

Festivaalien teema on tänä vuonna solidaarisuus. Joka vuotisina teemoina ovat olleet suvaitsevaisuus monikulttuurisuuteen ja näkökulmat globalisaatioon, kehitysyhteistyöhön ja kestävään kehitykseen. Omat tekstit lähtivät siitä ajatuksesta, että liikutaan vähän muualla, vähän kotona ja paljon sydämessä. Kliseisesti sanottuna, koti on siellä missä sydän on. Oma asuinpaikkani on ollut nuoruudessa ja lapsuudessa Espoo, eikä se jää tällä kertaa paitsioon mitä tulee teksteihin. Lisäksi käydään kaupungissa jossa koskaan en ole ollut, mutta josta tuntuu olevan niin helposti mielipiteitä. Saattaa olla, että tarjoan myös mielikuvan siitä, millainen on kaupunki, jossa haluaisin asua. Kaiken kaikkiaan, ihmiskunta saa hellästi piiskaa - mutta siitähän se vain tykkää.

Alla maailma kylässä esittelyvideo.

Maailma kylässä - esittelyvideo 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti